A felvidéki bányavárosok és a Szepesség a sülysápi diákok szemével


 

ELŐZMÉNYEK, ELŐKÉSZÜLETEK

Történetünk a tavalyi évben kezdődött, mikor osztályfőnökünk a Szent István Általános Iskola hetedikes osztályfőnökével közösen pályázatot nyújtott be a Határtalanul programra. Nagy izgalommal újságolta nekünk, hogy iskolánkból 20 diák vehet részt a felvidéki kiránduláson. Már télen elkezdtük a munkát, a tájékozódást. Az utazást megelőző hónapban előkészítő órákon vettünk részt, ahol a Felvidék történelmével, irodalmával, néprajzával, népzenéjével és földrajzával is megismerkedhettünk. Tablókat, kiselőadásokat készítettünk. Egy márciusi péntek délután közös programot szerveztünk a sápi diákokkal. Ismerkedtünk, játszottunk, totó is volt, természetesen a Felvidékkel kapcsolatban. Majd egy kis sütizés közben folytattuk az ismerkedést. A kirándulás előtt szülői értekezleten kaptunk tájékoztatást az utazás részleteiről. Kíváncsian vártuk az indulást.

1. NAP

Április 15-én kora reggel gyülekeztünk csomagjainkkal. Vidáman és izgatottan indultunk a Felvidékre a Szent István Általános Iskola tanulóival együtt. Mikor átértünk a határon, nemsokára megérkeztünk utunk első megállóhelyéhez, Körmöcbányára, Károly Róbert szabad királyi városába. Városnézésünk során megtekintettük a Szentháromság szobrot, a Szent Katalin templomot, és legvégül a híres Pénzverde épületét. Itt megismerhettük az érmekészítés történetét, valamint láthattuk a régi és az új gépsorokat. Végül néhányan maguk is készítettek érmét emlékbe.

Délután ellátogattunk az UNESCO világörökség listáján szereplő festői kisvárosba, Selmecbányára, mely egykoron Európa ezüstbányászatának központja volt. Megnéztük az Óvárat, a Városháza fordított mutatójú toronyóráját és legvégül láttuk a híres Líceum épületét.

Késő délután a Felvidék legszebb főterén, Besztercebánya belvárosában sétáltunk. A hosszú út után megérkeztünk a szállásunkra, Kokava-Líniára. Vacsora után vendéglátóinkkal egy híres szlovák ételt, sztrapacskát készítettünk. Elalvás előtt még lehetett egy kicsit pingpongozni, billiárdozni, beszélgetni.

2. NAP

A második napunk is mozgalmasnak ígérkezett. Nagyon jó, napsütéses időnk volt. Még reggel, közvetlenül a reggeli után, becsomagoltuk a szendvicseket az útra. Útközben megfigyelhettük a táj változatosságát, a növényzet övezetességét, a magashegység jellemzőit.

Első megállóhelyünk Ótátrafüreden volt. Itt gyönyörködtünk a szép kilátásban, és a Tátra havas vonulataiban. Messziről láthattuk a hegység két legnagyobb csúcsát, a Gerlachfalvi- csúcsot, valamint a Lomnici- csúcsot is. Innen a Szepesi vár felé vettük az irányt. Meglepett, hogy a vár szinte egésze ép volt. A Szepesi várban idegenvezető mesélte el a vár történetét. A bástya legtetejére egy nagyon keskeny és hosszú lépcső vezetett. Innen egy kiépített teraszról csodás látvány tárult elénk a várkertre, valamint a környező falvakra, városokra.

A következő megállónk Lőcse volt. Városnézésünk során megtekintettünk a Szent Jakab templomot, a Városházát és a Harangtornyot is. Estefelé mikor visszaértünk a szállásra, a vacsora után népdalokat énekeltünk, majd a táncházban gömöri táncokat tanulhattunk. Este már sajnos elkezdtünk bepakolni is, mert másnap reggel indultunk haza.

3. NAP

Reggel a csomagolás után elkészítettük a szendvicseket, majd elindultunk. Sajnos az idő nagyon elromlott, beborult, az eső is esett. Első állomásunk Rozsnyón volt. Először kicsit körülnéztünk a városban, majd elmentünk a Fábry Zoltán Alapiskola és Szakközépiskolába. Vendéglátóink bemutatták nekünk a magyar iskolát, mi is bemutatkoztunk, és átadtuk ajándékainkat. Ezután a közös focimeccs következett. Az első félidőben a sápiak játszottak, a második félidőben mi. A végeredmény 3-1 lett a hazaiak javára, de mindkét csapatunk becsülettel küzdött.

Ezután Kassa felé vettük az irányt. A Szent Erzsébet Dómban megkoszorúztuk Rákóczi Ferenc síremlékét, majd a Rodostó házat néztük meg, mely Rákóczi törökországi házának másolata. Itt volt egy kis szabadidőnk is, amit városnézéssel töltöttünk.

Késő délután indultunk haza. Az út során énekeltünk, felidéztük a kirándulás legjobb pillanatait, és egy kvízjátékban vettünk részt. A legtöbb helyes választ adók ajándékot kaptak.

Összességében egy igazán izgalmas, tanulságos, érdekes, élményekkel teli, és legfőbbképpen FELEJTHETETLEN kirándulásban volt részünk.

Illés Klaudia
Kuti Alexandra
Gazsi Aurél 7.a osztály

Köszönjük a két osztályfőnök Borics Gabriella és Süliné Pákozdi Katalin, a két kísérő Dósáné Lányi Anita és Szücsiné Horinka Erika, a felkészítésben segédkező László Hajnalka és Valczné Szűcs Mária áldozatos munkáját!

Videó a kirándulásról: